Dużą rolę w powstawaniu zaburzeń odżywiania ma kultura, wzorce kreowane przez media, trudności w komunikowaniu emocji, pseudosolidarność internetowa.

Nie jest to tylko spekulacja - badacze uzyskali dowody potwierdzające wpływ przekazów medialnych na powstawanie zaburzeń odżywiania. Zewsząd lansowany jest ideał szczupłej sylwetki. Ponadto w ostatnich latach, w związku z poprawą warunków żywieniowych, wzrasta średnia waga ciała.

Oznacza to, że różnice między ideałem a przeciętną wagą zwiększają się i coraz trudniej jest sprostać standardom urody, co powoduje, że część osób z powodu takiego nacisku kulturowego wpada w zaburzenia odżywiania. Presja społeczna musi trafić na podatny grunt, tj. jednostkową wrażliwość na przekazy społeczne. Bardziej wrażliwe mogą być osoby z nadwagą oraz wcześnie wchodzące w okres dojrzewania. W wyniku poszukiwania w internecie informacji na temat odchudzania istnieje ryzyko dotarcia do stron wspierających anoreksję (pro-ana) i bulimię (pro-mia). Blogi i fora poświęcone tej tematyce skupiają wokół siebie osoby zafascynowane anoreksją lub bulimią i postrzegające je jako cel pośredni, pomocny w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Dla osób podążających za tą ideologią zaburzenia odżywiania stają się świadomym wyborem i sposobem życia.

Tak czy owak warto zastanowić się czy aby na pewno szczupła sylwetka jest przepustką do sukcesów, bogactwa, znajomości? Jeśli przez chwilkę się zastanowimy zwykła fascynacja nienaganną figurą  może przerodzić się w stan nad, którym za chwilę przestaniemy mieć kontrolę, a stąd już o krok do błędnego postrzegania swojego wyglądu,wskutek czego  obsesyjnie redukujemy masę ciała. Ten model wyjaśnia zarówno powstawanie anoreksji jak i bulimii.

16 maja 2018r.w Zespole Szkół Zawodowych odbyło się dwugodzinne spotkanie z panią Jolantą Mikołajczak, dietetykiem. W spotkaniu wzięły udział następujące klasy:3te,2tb,3tb,3tc.

Projekty