Dnia 5 lutego 2018r.uczniowie Branżowej Szkoły Pierwszego Stopnia wzięli udział w godzinnym spotkaniu z dietetykiem.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z zasadami zdrowego żywienia, jak również z zagrożeniami związanymi z nieprawidłowym odżywianiem. Uczniowie usłyszeli jak bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno pokrywać około 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię i być odpowiednio zbilansowane, czyli dostarczać czterech spośród pięciu podstawowych grup produktów tworzących Piramidę Zdrowego Żywienia (śniadanie to ok.15-20%,obiad 40% ,podwieczorek 5-10%,kolacja 10-15%).
Przedstawione zostały produkty zbożowe (węglowodanowe) jakie powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. Zalecane urozmaicane ich rodzaje - ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B a także błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom ,obniża poziom cholesterolu ,poprawia tolerancję glukozy). Następnie omówione zostały informacje o warzywach i owocach, które powinniśmy spożywać ze względu na zawarte w nich właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Natomiast mleko i przetwory mleczne są źródłem białka i witamin z grupy B2,A i D oraz łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie wzrostu jest wysokie w granicach 800-1200mg/dobę. Mięso (czerwone, drób, wędliny),ryby ,jaja powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 porcje. Są one źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka witamin z grupy B12,B6,PP. Prowadząca przedstawiła zalety spożywania ryb, określiła, że należy to robić 2-3 razy w tygodniu co będzie to skutecznym działaniem prewencyjnym chorób układu krążenia ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.
/foto: http://www.tenisportal.com/